Astroloji İle Fal Benzer Midir?

Astroloji Nedir?

  Astroloji gök cisimlerinin konumlarının ve hareketlerinin insanların karakterlerine ve kaderlerine etkisi olduğunu iddia eden bir 'sözde bilim'dir. Günümüzde astrologlar bu hareketlerden hareketle kişinin geleceğine dair bazı tahminlerde bulunabileceklerini iddia ederler. Bu, bazen aynı burçtan olan kişilerin gelecekte ortak bir ruh hali içinde bulunacağı veya ortak bir gelecek yaşayacağı anlamına da gelmektedir. Kimi zaman için ise gelecek tahmini için yıldız haritalarına başvurmak gerektiği düşünülür.

 Fal Nedir?

  Sözlüklerde genellikle uğur, uğurlu adledilen nesne olarak geçer. Ancak günlük dilde fal; kişinin gelecekte yaşayacaklarını, yazgı ve kaderini öğrenmek için yaptığı veya çoğu zaman yaptırdığı genellikle 'bakmak' fiiliyle birlikte kullanılan bir eylemdir.. İskambil falı, tarot falı, kahve falı, su falı, bakla falı gibi çeşitleri vardır. Hepsi aynı amaca hizmet ederler.



 Astroloji ve Falın Ortak Noktaları

 Yukarıda anlatılan tanımlarına bakıldığında fal ve astrolojinin hizmet ettiği amacın ortak olduğu görülecektir. Her ikisi de kişilerin geleceklerini öğrenmek için kullandıkları yöntemlerdendir. Ancak kullandıkları araçların farklı olduğu ortadadır. Astroloji gök cisimlerinin hareketlerini izleyerek bunu yaparken fal türüne göre kimi zaman iskambil kâğıtlarını kimi zaman kahve fincanını kullanmaktadır. Bunun yanında astroloji kimi zaman belli bir grubun ortak geleceğini belirlemede de kullanılır. Örneğin aynı aylarda doğan ve aynı burçlara sahip kişiler için ortak bir gelecek tahmini yapılabilmektedir. Ancak fal çoğu zaman tek bir bireyin geleceğini tayin için kullanılır.

  Bunun yanında her ikisi de çok uzun yıllardır kullanılan yöntemlerdir. İnsanlar ilk çağlardan beri gök cisimlerinin hareketlerini izlemişler ve onların hareketlerine göre toplumlarının yaşayacağı olayları tahmin etmişlerdir. Bu insanlar için gök cisimleri adeta birer tanrı oldukları için onları memnun etmeye çalışmışlar, onların hoşuna gitmeyen şeyler yaptıkları zaman zarara uğrayacaklarına inanmışlardır.

  Bu da bir nevi gelecek tahmini olarak okunabilir. Fal ise sadece Türk toplumun da değil diğer milletler arasında da kullanılan çok eski bir gelecek belirleme yöntemidir. Ayrıca fal çeşitlerinden biri olan Tarot falının astrolojiyle çok sıkı bir ilişki içinde olduğu da aşikardır. Zira bu fal çeşidi de tıpkı burç yorumları gibi kişinin hem karakter özellikleri hem geleceği hakkında bilgi vermektedir. Sonuç olarak astroloji ve falın insanların geleceğini belirlemeye muktedir olmalarını iddia etmeleri göz önünde bulundurulduğunda birbirlerine oldukça benzedikleri görülecektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar