İslamda Astroloji Nasıl Görülür?

Tarihsel süreçte bu bilime sadece tek bir milletin veya bazı dinlere mensup kişilerin katkıda bulunduğunu söylemek yanlıştır. Insanoğlunun kafalarını gökteki mavi sonsuzluğa çevirdiği ilk anda astronomik gelişim başlamıştır. Müslüman bilim adamları bu süreç içinde boy göstermiş tarih boyunca astrolojiye büyük oranlarda katkı sağlamış ve kendilerinden sonra gelen bilim insanlarının yollarını aydınlatmışlardır. Bilindiği gibi bu Müslüman bilim adamlarının arasında da farklı milletlere mensup kişiler bulunmaktadır. Bu bilim adamları sadece Müslüman âleminde değil kendinden sonra yetişen bilim adamlarının da önüne geçen çalışmalarda bulunmuşlardır. Ve bu âlimler sadece astronomik çalışmalar ile değil bu bilimin yanında coğrafya, matematik, geometri gibi ilimleri de astronomik çalışmalarıyla birlikte kullanmaktaydılar.



 1.Battani

  Ünlü Müslüman astronomlarımızdan olan Battani, astronomik çalışmalarının yanında matematik bilimini de katarak bir yılı hesaplamış ve bir yılı 365 Gün, 5 saat, 46 dakika, 24 saniye olarak hesaplayıp tayin etmiştir. Bunun yanında trigonometrik terimlerde kullanmıştır. Bu bilgileri nasıl elde ettiğine gelinecek olursa güneşin gölge boyunu takip ederek bu değerleri oluşturmuştur.

  Batının ancak 5 asır sonra haberdar olduğu matematik terimlerini kullanmıştır. Battani'nin günümüze kadar gelebilen tek ciltli eseri Ez-Zîyc, astronomik bilgileri konu almaktadır.

 2.İbn-i Yunus

  Galileo'dan yaklaşık 600 yıl önce sarkacı bularak kullanma alanını oluşturan(saatler) Mısırlı Müslüman bir bilim adamıdır. 4 ciltten oluşan kendinden önce gelen astronomik çalışmalarda bulunan bilim insanlarının edindikleri bilgileri karşılaştırmalı olarak değerlendirdiği bir eser oluşturmuştur. Kendisi hayatı boyunca ay, yıldızlar ve güneşle ilgili çalışmalarda bulunmuş hatta bu konu ile ilgili bir eser hazırlamıştır.

 3.Kadızade Rumi

 Çağının ilk ve en ünlüleri arasında yer alan Türk ve İslam dünyasında çeşitli astronomik ve matematik konulu çalışmaları ile bilinen bilim adamlarındandır. Rumi'nin lafzının anlamı Anadolulu demektir. Bu ismi Semerkand şehrinde bulunan bir gözlemevinde almıştır. Şerh el-Mülahhas Fi’l-Hey’e adını taşıyan eseri yaptığı astronomik çalışmaların toplu olarak bulunduğu bir kitap olduğu bilinmektedir.

  Kendisini ilime adayan, kendisinden sonrası için öğrenciler yetiştiren bu üstat ömrü boyunca sadece bahsi geçen bilimle ilgili değil matematik ve hatta felsefe ile de ilgili çalışmalar yaparak döneminin ve kendisinden sonra gelenlerin yollarını açan bir Müslüman bilim adamıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar