Astroloji İle İlgilenmek Günah Mıdır?

Astrolojinin Temelleri

 Günlük hayatta gazetelerde görüp okuduğumuz burç yorumları aslında çok eskiye dayanır. İlk olarak Milattan Önce 3000’li yıllarda rastladığımız yıldız falları bugünkü burçların atası sayılabilirler. Astroloji, kısaca gök cisimlerinin insanların karakterleri üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olduğunu savunan sözde bilim dalıdır. Örnek olarak; 12 takımyıldız burç sistemi, Çin astrolojisi, Maya burç takvimi, 12 hayvanlı Türk burçları verilebilir. Astrolojinin en önemli örneği burçlardır. Dünya üzerinde çeşitli bölgelerde çok farklı burç sistemleri bulmak mümkündür. Türkiye’de ise genellikle herkesin aşina, kişinin doğum gününe göre belirlenen burç sistemi kullanılır. Bu burç sisteminde yer alan her bir burcun kendine has iyi ve kötü özellikleri bulunur. Astrolojinin bilimsel olup olmadığıyla ilgili tartışmalar hala sürmektedir.



 Dinlerin Astrolojiye Bakışı

 Ülkemizde burçlar daha çok bir eğlence aracı olarak kullanılmaktadır. ‘’Fala inanma, falsız da kalma.’’ cümlesini burçlar için de kullanabiliriz. İnsanlar günlük hayatlarında karşılarındaki insanları burçlarına göre değerlendirip, iyi ya da kötü önyargılarda bulunabilirler.
 Dini açıdan ise astrolojiyle ilgili çok farklı görüşler vardır. Genellikle çoğu din adamı burçları ve astrolojiyi batıl inanç olarak nitelendirirler. Buna rağmen burçları esas alan bazı dinler de vardır. Budizm, taoizm ve hinduizm gibi dinlerde ise burçlara kesin olarak inanılır ve dini ritüellerin bir parçası olarak kullanılır.

 İslam Dininin Astrolojiye Bakışı

 İslam dini insanların gelecek hakkında kesin bir bilgiye sahip olamayacağını savunmaktadır. Geleceği yalnız Allah’ın bileceği öğretilir. Gazetelerdeki burç yorumlarını okuduğumuzda ise ‘’Akrep burcu için bu hafta çok iyi geçecek, aslan burcu sıkıntılar yaşayacak.’’ gibi cümleleri görmeniz çok olasıdır. Astrolojik yorumlar genellikle gelecekle ilgilidir. Haftanızın nasıl geçeceğiyle ilgili tahminler yaparlar. İslam âlimleri buna karşılık olarak burçları ve astrolojiyi falcılıkla bir tutmaktadır. Ülkemizdeki din adamları da falcılığın haram olduğunu söylemektedirler. Örnek olarak Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ‘’Gaybın anahtarı Allah’tadır. Allah istediği kullarına gaybı bildirebilir ancak kendi istekleri doğrultusunda kullanılmasına izin vermez.’’ demiştir. Dolayısıyla dinimizce burçlara inanmak, burçlar yardımı ile geleceğimizi öğrenmek günah olarak kabul edilmektedir. Eğlence ve merak amaçlı kullanılması ise mekruh olarak kabul edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar