Hristiyanlık Astrolojiyi Nasıl Görür?

Hristiyanlığın astrolojiye bakış açısı diğer kutsi dinlerde de olduğu gibi olumlu değildir. Astroloji Hristiyanlık öğretisinde bir bilim değil fal olarak görülür ve diğer tüm fal çeşitleri gibi yıldız falı da şeytani olarak nitelendirilir.

  Hristiyanlıkta rabbe tam teslimiyet vardır. Rabbin sevgisine ve şefkatine tam ve koşulsuz olarak iman etmek gerekir. Yıldız falı olarak nitelendirilen, gökyüzündeki yıldızların konumundan kader belirlemek ve buna inanmak imansızlıktır.



 Hristiyanlığın İlk Yıllarında Astroloji

  Hristiyanlığın ilk yıllarında tıpkı Yahudiliğin ilk yıllarında olduğu gibi okült bilimler oldukça yaygındı. Hastalıklara şifa bulmak, gelecekten haber almak, ölülerle iletişime geçmek gibi okült yani gizli işlerle uğraşılıyordu. Bunlardan biri de astroloji idi. Astrolojiye bağlı olarak sorunlar da ortaya çıktı,- bu olasılıklara inanarak kaderi belirlemek ve buna göre bir yol çizmek- ve bu sorunlar genellikle şeytani olaylara sebep oldu. Hristiyanlık öğretisinin ileri aşamalarında, buna bağlı olarak astroloji yasaklanmış, şeytani olarak nitelenmiş ve büyük günahlardan sayılmıştır.

  Kimi kaynaklarda ise pederlerin bir kısmı Hristiyanlığın ilk yıllarında paganizmin yaygın olduğunu ve şeytani ritüellerin paganizm ile karıştığını, o dönemde yıldızların matematiksel konumuyla ilgilenen kimse olmadığını söyler ve bugünkü astrolojinin eski ritüellerle alakası olmadığını savunur. Bunun sonucunda da bugünkü astrolojinin şeytani olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirtirler. Astrolojinin, matematiksel konumlar kullanılarak olasılıkları ortaya koyduğunu net bir kader bilgisi vermediğini, buna bağlı olarak da günah sayılamayacağını ifade ederler. Yine de Hristiyanlık mezheplerinde, '' Hristiyanlık astrolojiyi nasıl görür? '' sorusunun cevabı genel olarak, ''Günahtır.'' olarak yanıt bulur.

 Katolik Kilisesi Astrolojiyi Nasıl Görür?

  Özellikle Katolik kilisesinin bu konuyla ilgili tutumu kesindir. Katolik kilisesi bu konuda, Rabbin geleceği azizlere ya da peygamberlere açıklayabileceğini ve fakat iyi bir Hristiyan’ın tam bir imanla, kaderi ilahi takdire bırakması gerektiğini ve onu büyük günahlara sürükleyecek bu meraktan vazgeçmesi gerektiğini açıklayarak her türde kahinlik biçimini reddetmiştir.

  Hristiyanlıkta büyük günahlara sürükleyen her şey yine günahtır. Astroloji de bunlardan biri olarak görülür. Kiliselerde zaman zaman konuyla ilgili konuşmalar yapılmakta, astrolojinin büyük günahlardan olduğu vurgulanmakta ve bu işlerle uğraşan kişiler kınanmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar