Astroloji Kelimesinin Kökeni Nedir?

Yunancada gezegen, yıldız anlamına gelen astro ile mantık veya basit anlatımla sözcük anlamına gelen logos kelimesinin birleşmesi sonucu astroloji kelimesi türemiştir. Yunancada astrologos şeklinde kullanılır.

 Diğer bir kelime kökeni ise Fransızcaya dayanmaktadır. Astrologie kelimesi Fransızcada 'yıldız bilimi' demektir. Fakat Fransızcaya da bu sözcük Yunancadan geçmiştir.14. yüzyıldan itibaren ise “yıldızlarından alınan bilgilerle gelecekten haber verme” anlamında kullanılmıştır.



 Astroloji Tanımı

  Gezegen ve yıldızların veya evrensel etkilerle şekillenen dünya üzerindeki enerjilerin insanlar üzerindeki etkilerini açıklayan bilim dalına astroloji denir.
 
 Astroloji kader değil aksine matematiksel temele dayanan bir yorumlama sanatıdır. İnsanın kaderi kendi elindedir fakat astroloji şanslı olunan zamanları, enerji aralıklarını, fırsat zamanlarını, zorlanan anları, gecikmeleri gösterir. Yani dünyanın bir anlamı vardır ve bu anlamın hayatlarımıza uygulanış şeklini bize astroloji gösterir.

 Astrolojinin Tarihçesi

  İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişi olan astroloji, ilk zamanlarda bilimsellikten biraz daha uzak gelecekten haber verme olarak ele alınmıştır. Birçok uygarlık birbirinden bağımsız olarak bu alanla ilgilenmişlerdir. Çin, Yunan, Arap, Mısır, Hint uygarlıkları bıraktıkları kanıtlarla astrolojiye olan ilgiyi açıkça göstermişlerdir. Astrolojinin köken tarihi ise milattan önce 3000 tarihlerine dayanmaktadır.

  Mezopotamya'da ortaya çıkan astroloji, Sümerlerin birçok tanrıya tapmaları ve bu tanrıları yıldızlar ile bütünleştirmeleri sonucu gelişmeye başladı. Akad Kralı milattan önce 2400 yıllarında tanrılarla iletişime geçebilmek adına büyük, etkili kuleler inşa ettirdi. Yıldızların izlenmesi ve astronomik gözlemler Sümerler için dinsel bir etkinlikti. Bu etkinlikler sayesinde astrolojiye ilgi arttı. Düzenli olarak gökyüzünü gözlemleyen Sümerler önce takvim oluşturdular. Bu gözlemler sonucu matematiksel bir bağlantıyı fark eden Sümerler ile birlikte kelime olarak yansımasa da astrolojiye ilişkin tahminler başlamış oldu.

 Gelişme Dönemi

  Kaldeliler yıldızları çok daha detaylı bir boyutta incelemiş, bugün ki astrolojinin temelini oluşturmuşlardır. Sümerlerde 18 olan burç sayısını 12'ye indirmişlerdir. Her burcu otuzar derecelik açıyla bölmüş ve güneş, ay ve yıldızların insanlar üzerindeki etkilerini daha somut şekilde ortaya çıkartmışlardır. Milattan sonra 180 yılında Ptolemy adlı Yunan kökenli astronom sayesinde burçlar bugün ki şeklini almıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar